Melyik ékszer ragasztót válasszam?

Gondoltad volna, hogy többféle ékszer ragasztó létezik?

Hogy ebből is annyi van, hogy nem könnyű dönteni, melyiket vedd?

 

Eddig úgy voltam vele, hogy nem használok ragasztót, mert igyekszem természetes módon, természetes anyagokkal elkészíteni az ékszereimet. Viszont sajnos volt olyan karkötőm, ami hamar feladta a harcot és pár rángatás után kijött a szalagvégből… A barátnőm pedig panaszkodott, hogy az ő fülbevalói mindig valahogy szétesnek, tehát kell az erős ragasztó. Ekkor úgy döntöttem, engedek és mégiscsak ragasztok. DE! Nem mindegy, hogy mivel.

Nekem fontos volt, hogy ne legyen erős, mérgező szaga. Ha később több ékszert is akarok készíteni, akkor hosszú távon nem mérgezzem magam, főleg télen nem, amikor nem szellőztethetünk folyamatosan a lakásban. Így oldószermentes ragasztó után kutattam.

Az is fontos szempont, hogy átlátszóvá váljon, ha megszáradt és egyáltalán ne látszódjon az ékszeren, hogy ragasztós.

Persze először végigvizslattam a kínálatot, azokat az anyagokat, amik ékszerragasztóként szerepelnek az ékszerkellékes boltokban. Külföldi DIY weboldalakon nagyon népszerű az E 6000 nevű csodaerős ragasztó.

 

De olvastam róla kevésbé jó kritikát is, sőt az etsy fórumán megvitatták, hogy valaki allergiás lett rá és többen utálták a mérgező szaga miatt. Magyarországon is lehet már több helyen kapni. Természetesen oldószeres ragasztó.

 

A Schmuck-Klebert több boltban is árulják és sokan elégedettek vele. De ebben is van oldószer.

 

A G-S Hypo Cement nevezetű kevésbé elterjedt és véleményt nem is találtam róla. Mindenesetre ez is oldószeres ragasztó.

 

 

Van még egy szintén ritkább példány: a Hasulith, amiről még annyit sem tudtam meg, mint az előzőről. Persze van róla leírás, de engem kifejezetten a felhasználói vélemények érdekeltek volna. 🙂

Végül aztán úgy döntöttem, hogy egyiket sem választom, hanem keresek egy univerzális pillanatragasztót, ami oldószermentes. Van is ilyen változat, több nagy ragasztó márka is forgalmaz oldószermenteset. 🙂 Beruháztam egy Loctite-ba. És egészen meg vagyok vele elégedve. Nincs erős szaga. Azt nem mondom, hogy cseppmentes, de átlátszóra szárad és van elég idő arra, hogy összeillesszem a pici részeket, tehát nem köt meg rögtön, hanem kb. 5-10 perc múlva. Természetesen a teljes száradási idő ennél is 24 óra.

Ez az a típus, mert Loctite-ból is van annyiféle, mint égen a csillag…

Tehát alnevén: Super Attack Power Easy Gel, de azért folyósabb, szóval oda kell figyelni, hogy ne legyen túl sok.

ekszerragaszto

Sajnos nem fenékig tejfel! A lecsavarható adagoló csőre már a harmadik használatkor beszáradt. Azóta az adagolót lecsavarom és gyufaszállal viszem fel a felületre a ragasztót. Igyekszem nem túl szorosan becsavarni és úgy tárolni, mert különben a meneten is megköt a ragasztó és akkor nem tudom kinyitni. Akkor már csak a brutális késsel elvágás módszere marad… 🙂

A barátnőmnek készített fülbevaló fogja eldönteni, mennyire jó ez a ragasztó. Majd írok a fejleményekről. 🙂

Legközelebb a Pattex-et fogom kipróbálni, ebből is van oldószermentes.

Ha hasznos volt, oszd meg, hátha másnak is az lesz. 🙂