Karkötő készítés: gyöngyös karkötő

Gyöngyös láncos karkötő készítés

 

Mit szóltok egy újabb nagyon egyszerű ékszerhez, egy gyöngyös karkötőhöz?

 

Kb. fél óra alatt kész van. Lényegében két-két vékony lánccal közrefogott gyöngysorról van szó. A gyöngyök apró szeműek, szakkifejezéssel élve: kásagyöngyből fűztem. Még az sem volt nagy baj, hogy nem volt egyenletes szemű a gyöngy, vagyis van, amelyik keskenyebb, mint a másik. Vagy éppen kicsit nagyobb, esetleg ferdén van elvágva. Szóval valljuk be, maradék gyöngyeimet használtam fel. De mivel annyira kicsik, így nem feltűnő a különbség. 🙂 És legalább a maradékot is felhasználtam, abszolút környezetbarát/pénztárcakímélő módon.

 

Természetesen most is volt egy hasonló karkötő, ami megihletett. Íme:

 

 

 

Hozzávalók:

 

  • színes gyöngyök (kásagyöngy vagy nagyobb)
  • hurkos végű szerelőpálca
  • vékony, kis szemű lánc
  • 4 db kisebb, 1 db nagyobb, szerelőkarika, kapocs
  • fogók

 

 

Elővettem az összes olyan gyöngyömet, amiről úgy gondoltam, hogy tetszik a színe és van belőle elég mennyiség, illetve viszonylag egyenletes. Mindegyiket felfűztem egy-egy hurkos végű szerelőpálcára és kiválasztottam egy rózsaszínes, korallos változatot. Az most pont nem látszik a képen, de higgyétek el, nem volt könnyű választani. 🙂 Nektek melyik tetszik?

 

 

gyongyos_karkoto1

A kiválasztott szerelőpálca szabad végét elhajlítottam, úgy hogy még egy hurok keletkezzen. Így kész lett a két végén hurkokkal zárt szerelőpálca, rajta pedig a gyöngyök.

 

 

gyongyos_karkoto6

Készítettem nagyobb csíkos gyöngyből is egy mintát, hogy lássam melyik méret lenne a jobb. Végül úgy döntöttem, hogy mindkettő jól mutat. Persze a csukló vastagságtól és a viselő alkatától is függ. Természetesen itt is igaz, hogy a nagyobb gyöngy a nagyobb termetűeknek előnyösebb.

 

 

Ezután a láncokat vágtam méretre. A csuklóméretből levonva a gyöngyök hosszá és megfelezve a kapott számot megkapjuk, hogy milyen hosszú legyen a 4 lánc.

 

 

gyongyos_karkoto5

Két-két láncot összefogtam és a két-két végére akasztottam a szerelőkarikákat, úgy hogy a egyik és másik oldalon is egy szerelőkarikán függjön a két láncvég.

 

 

gyongyos_karkoto4

Az egyik végére delfinkapcsot a másik végére pedig egy nagyobb szerelőkarikát tettem.

 

gyongyos_karkoto3

Kész!

 

gyongyos_karkoto

Szolid, de azért észrevehető, ezért sokféle ruhával, sokféle öltözékkel hordhatom. Szoktam is! 🙂

 

Nos, megcsináljátok?