Karkötő készítés: fonott láncos karkötő

Szerintem már sokan láttatok fonott láncos nyakláncot vagy karkötőt.

 

Már nemcsak az interneten, hanem ékszerboltok állványain is.

Én most egy karkötőt készítettem. Kipróbáltam, nem bonyolult és mutatós darab. Nagyon szeretem, sokszor hordtam már, amióta elkészült.

 

fonott_lancos010

 

Hozzávalók:

 

fonott_lancos002

  • 1,5- szer akkora hímzőfonal, kötőfonal vagy Volga fonal, mint a csuklód mérete. Én vékonyabb Volga-szerű fonalat használtam.
  • próbáljuk megsaccolni, hogy hány szál kell egy színből. Tehát a fonalszálak vastagsága és a láncszemek nagysága arányos legyen.
  • olyan hosszú lánc, mint a csuklód mérete. A lánc szemei legalább 4 mm-esek (pontosan 4×8 mm-es) vagy nagyobbak legyenek. Ha ennél kisebbek, akkor kevesebb fonal kell hozzá és kisebb, vékonyabb lesz a végeredmény, nem lesz olyan “látható, átütő, feltűnő”. Persze ha pont ez a cél, akkor így is lehet. 🙂 Nekem 4 mm-es láncokkal így is csak 9 mm széles karkötő lett láncostól mindenestől.
  • Ha lehet, akkor hagyományos lánc legyen. Nekem sajnos sikerült “nem hagyományosat” kifogni. Ha jobban megnézitek a képeket, akkor látszik, hogy a láncszemek egymásra merőlegesen állnak. Ezzel a típusú lánccal is lehet, de éppen ezért én csak minden 4. láncszembe fűztem bele a fonalat. És mindig csak ugyanazt a színű fonalat, a világoskéket. Igyekeztem ugyanabban az állásban tartani a láncot, mert különben megcsavarodott volna és nem lett volna egyenletes és szép a végén.
  • szerelőkarika, kapocs, fogó
  • valamilyen rögzítőeszköz, hogy ne “másszon el” a karkötő munka közben

 

Elkészítés menet:

 

Először is vágjuk le a fonalakat méretre. Nekem háromféle színű fonalra volt szükségem: világoskék, középkék, kékeszöld. Mindegyikből levágtam 10 szálat és összefogtam őket. Fonalat tekertem a végére, mert megmaradt, és megkötöttem. Ehelyett simán csomót is lehet kötni a végére, kinek hogy tetszik jobban.

Vegyük háromfelé a szálainkat, mivel 3-mas fonást fogunk készíteni. Én színek szerint osztottam el, de lehet máshogy is. Ki hogy szeretné. A világoskék szálakat áthúztam az első láncszemen. Ha nem megy kézzel, akkor horgolótűvel vagy hullámcsattal vagy tűbefűzővel.

 

fonott_lancos004

 

fonott_lancos003

 

 

 

Ha hagyományos láncod van:

Elkezdjük a fonást. A fenti kép alapján a sötétkék szál bekerül középre. Majd a világoskék jön középre. Aztán a kékeszöld szál kerül be középre. Ekkor a sötétkék szál a következő láncszem mellett van, ezért átfűzzük rajta, majd középre tesszük.

A lényeg, hogy ha a lánchoz közel eső szál a soron következő, amit középre kell tennünk, akkor azt előbb átfűzzük a mellette lévő láncszemen.

Fonjuk, míg el nem fogy a lánc.

 

Ha nem hagyományos láncod van:

Ekkor annyival komplikáltabb a helyzet, hogy minden 4. láncszembe kell belefűzni a fonalat. Tehát 3 szemet kihagytam és a 4. -be fűztem. Ettől nem csavarodott meg a lánc és a fonás is szép maradt. Persze figyelni kell arra, hogyha lehet, akkor ugyanabba az irányba fűzzük be a fonalat mint az első láncszemnél és így tényleg nem tekeredik meg.

 

fonott_lancos005

 

 

fonott_lancos006

 

fonott_lancos008

 

 

fonott_lancos007

 

 

fonott_lancos009

 

 

fonott_lancos001

  Amikor kész lett, csomót kötöttem a végére, majd a két oldalt a legszélső láncszemekre szereltem a delfin kapcsot és a karikát.

 

fonott_lancos010

 

Na, hogy tetszik?

Fel lehet vele dobni egy rég nem hordott bizsu vagy ezüst láncot. 🙂