Karkötő készítés: kumihimo tengerész csomóval

Kumihimo fonat tengerész csomóval bolondítva

 

Régóta szerettem volna egy tengerész csomóval díszített karkötőt, de nem igazán tudtam, hogy milyen technikával készítsem. Amikor megismerkedtem a kumihimo fonással, akkor rájöttem, hogy ez pont a megfelelő technika és sec-perc alatt kész leszek a karkötőm. 🙂

Bézs színűre vágytam, hogy legyen egy semleges színű karkötőm is a sok színes darab között. Főleg, ha esetleg többet is fel akarok tenni a karomra egyszerre.

Már csak alapanyagot kellett keresnem. Más nem volt itthon bézs színben, csak egy gombolyag Piroska horgolócérna. Mivel tudom, hogy már nem fogom horgolásra használni, ezért nem sajnálom. Régebben meg akartam tanulni rendesen horgolni, de útközben rájöttem, hogy nem az én világom, nem köt le eléggé és néha nagyon monoton és lassú. 🙂

Így utólag nagyon örülök, hogy nem volt itthon más bézs cérna. 🙂 Jó választás volt, mert egy kicsit gyöngyház fényű és a kész fonat is fényes lesz emiatt. Nekem sokkal jobban tetszik így, mintha Volga cérnából vagy hímzőfonalból készítettem volna.

 

Na, de 100 szónál is többet mond egy kép.

Íme az inspiráció:

 

 

És íme az én karkötőm:

 

 karkotoim2A középső.

 karkotoim1

 

Hozzávalók:

  • 8 db dupla szálas, vagyis összesen 16 db bézs színű cérna. Nekem Piroska horgolócérna. Ezt persze még egyszer le kell majd vágni, mert 2 db fonatot készítünk. A fonalak hossza kb. 3x akkora legyen mint a csuklód körmérete.
  • 2 db 1 cm széles ezüst színű szalagvég
  • ezüst színű delfin kapocs és 2 db szerelőkarika
  • ékszerragasztó vagy pillanatragasztó
  • valamilyen fityegő. Nekem szíves angyalszárny lett

 

A kumihimo fonat ugyanúgy készül mint a 8 szálas kumihimo leírásom alapján elkészült narancssárga zsinór. A linkre kattintva megnézhetitek. Azért képeket is mutatok az elkészítés egy-egy mozzanatáról, de aki csinált már ilyet, annak nem lesz nehéz.

 

bezs_kumihimo003Kezdés. Megcsomóztam és feltettem a tárcsára a 8 szálat. Mindegy melyik számú rovátkába kerülnek a szálak, a lényeg, hogy két-két szál legyen egymás mellett és egy + jelet alkossanak.

Így:

bezs_kumihimo400

 

bezs_kumihimo005A súlyt is ráakasztottam.

 

bezs_kumihimo006

 

Három lépésből áll az egész fonás. A következő képek mutatják. Alulról a balszélső fonal fel, felülről a jobbszélső le és balra fordítjuk a tárcsát. Lehet jobbra is, lényeg, hogy mindig ugyanabba az irányba.

 

bezs_kumihimo009

 

bezs_kumihimo008

 

bezs_kumihimo007

bezs_kumihimo010Hátulról.

 

bezs_kumihimo002Haladok. Már igencsak kilóg a fonat, olyan hosszú. 🙂

 

Ha kész van mindkét fonat, akkor jöhet a tengerész csomó.

bezs_kumihimo012Egymásra tettem.

 

bezs_kumihimo013Hurkoltam.

 

bezs_kumihimo014Meghúztam.

 

bezs_kumihimo015Csomóra húztam, de nem túl szorosan, hogy szép maradjon.

 

bezs_kumihimo16

 

bezs_kumihimo42Szétbontottam a 4 csomót a végein, mert egyszálasan lett csomózva, ami túl nagy bumszlit eredményezett. Újra megcsomóztam két szállal, hogy kisebb legyen és beleférjen a szalagvégbe.

 

bezs_kumihimo41Felragasztottam a szalagvégeket és rászereltem a szerelőkarikákat és a delfinkapcsot.

 

karkotoim1

 

Az egyik szerelőkarikára egy szíves közepű angyalszárnyat is tettem. A szív közepén hosszában lyukas, fel lehet fűzni. Talpas szerelőpálcára fűztem rá és hurkot hajlítottam a szerelőpálca végére, amit beleakasztottam a szerelőkarikába.

Hogy miért éppen angyalszárny? Mert a tengerész jelképek nem állnak közel hozzám (horgony, kormánykerék). Úszni sem tudok és ritkán járok víz közelében.

Megcsináljátok?