Karkötő készítés: 8 szálas fonott karkötő

Ismeritek a 8 szálas gömbölyű fonást?

 

Hogy mitől gömbölyű? A végeredmény egy olyan zsinór, ami hengeres formájú.

Egy keskeny nyári fonott karkötőt készítettem 8-as gömbölyű fonással, hogy színesítsem az életem. 🙂 A piros és a citromsárga élénk változata jól illik egymáshoz és jól kitűnik az öltözékünkből, ha valami színt szeretnénk “kis mennyiségben” becsempészni a semleges színű ruhadarabok közé.

Az egész karkötő csak 6-7 mm széles és raktam rá egy fém enyhén hajlított csövet, aminek szintén 7 mm a keresztmetszetének az átmérője.

 

8_fonas_karkoto001

 

Hozzávalók:

 

  • bármilyen cérna, fonal. Nekem Volga hímzőfonalam van itthon. 4-szer annyi fonalra lesz szükség mint a csuklóméretünk, mert ketté fogjuk hajtani a fonalakat. Vágjunk le két-két szálat minden színből, mert így vastagabb lesz a karkötő.
  • Tehát akkor van 4 sárga és 4 piros szálunk, mindegyik duplázva.
  • kisebb és egy nagyobb szerelőkarika, delfin kapocs, fogó. Én arany színűt választottam, de sajnos amióta hordom (pedig nem mindennap), lekopott vagy elszíneződött. Idő kérdése és le fogom cserélni ezüst színűre, azok valahogy tartósabbak.

 

A karkötő elkészítése:

 

Fogjuk össze a szálakat és húzzuk fel a nagyobbik szerelőkarikát kb. a feléig. Ezután hajtsuk ketté, a szerelőkarika lesz a felezési pont.

 

A képen még csak 2-2 szál van félbehajtva, aztán rájöttem, hogy jobb lesz megduplázni.

8_fonas_karkoto003

 

8_fonas_karkoto004

 

Ekkor jöhet a fonás. Válasszunk egy eszközt, amivel rögzítjük a szerelőkarikánál a fonalszálakat. Vegyük ketté a sárga és a piros szálakat és csoportosítsuk, hogy mindkét oldalon jól elkülönüljön a 4 sárga (dupla, tehát 8) és a 4 piros szál. Ezeket fonjuk majd.

 

 

Fonás:

 

Én a pirossal kezdtem. A legszélső piros szálat alulról vezettem egészen a 2-2 sárga szál közé, ahol is felülre hoztam, majd visszatettem a pirosakhoz, méghozzá arra a helyre, ami legközelebb esik a sárga szálakhoz. Magyarul belülre. 🙂

 

8_fonas_karkoto005

 

8_fonas_karkoto006

 

8_fonas_karkoto007

 

8_fonas_karkoto008

 

8_fonas_karkoto009

 

8_fonas_karkoto010

 

8_fonas_karkoto011

 8_fonas_karkoto012Ezek után meghúztam a szálakat a pirosakat és a sárgákat összefogva egymástól ellentétes irányba két oldalra húztam, így tömörödik a fonat és kijön a minta.

A sárga szállal folytattam a fonást. Megint a legszélső sárga szálat vezettem alulról a 2-2 piros közé és onnan felül vezettem tovább vissza a sárga szálakhoz, legbelülre. (Ugyanaz a lépés, mint a pirosnál az előbb.)

 

8_fonas_karkoto013

 

8_fonas_karkoto014

 

 

8_fonas_karkoto015

 

8_fonas_karkoto016

 

 

8_fonas_karkoto017Ismét meghúztam a szálakat egymástól ellentétes irányba.

Megint a piros jön és így tovább, míg elég hosszú nem lesz a karkötőnk.

 

 

8_fonas_karkoto018

 

 

8_fonas_karkoto019

 

Ha valakinek jobban kézre áll az, ha “levegőben” tartja a szálakat, úgy is lehet. Csak az elején még össze vissza mennek a szálak és talán vízszintesen könnyebb elkezdeni. Később fel lehet valahova akasztani és lehet úgy folytatni. (én a szekrény nyitógombjára szoktam. 🙂

 

8_fonas_karkoto020Mosolyt kérek!

8_fonas_karkoto002

 

Ha kész van, húzzuk rá a másik szerelőkarikát és a hozzá szerelt delfinkapcsot, majd kössünk csomót a végére. KÉSZ!

 

8_fonas_karkoto001

 

Felpróbálod? 🙂