Csináld magad: makramé medál

Na, most kezdjük ott, hogy ezt a medált tényleg magamnak készítettem (nem akarom később sem elajándékozni) és igyekeztem egy bizonyos öltözékhez (outfithez) passzítani. 🙂 Május közepén ugyanis voltunk esküvőn és már jó előre kiválasztottam, hogy melyik nadrágomba férek bele és milyen blúzt veszek fel hozzá. Az extra kiegészítőkön is gondolkoztam, mint óra, fülbevaló, de a hangsúlyt a nyakláncnak adtam, mert inkább a fejemet nézzék, mint a hasamat. :-)) Azt hiszem, aki már szült, az tudja miről beszélek.

 

A nadrágom egy világos kissé homok színű anyagában csíkos vékonyabb elegáns szabású nadrág lett és hozzá teljesen egyszínű és ingszerű, de karcsúsított szabású, kb. csípőig érő fehér blúz. Ez a két ruhadarab takarta el eléggé a hasamat. A blúzra még vettem egy sötétkék, bársony anyagú (éppen ezért fényes) hosszú ujjú felsőt. Azon a héten inkább tavasziasan hűvös, szeles volt az idő, szóval egy vastagabb kabát is elfért este. Magát a lagzit egy dombos, erdős helyen tartották, szóval még a hűvös mellé az előző napi esők miatt nyirkosság is párosult.

Hozzávalók:

  • 2 db 5 mm-es arany színű szalagvég
  • 53 cm narancssárga viaszolt szál
  • 15 cm citromsárga volga fonal vagy hímző esetleg vékonyabb kötőfonal
  • 3 x 9 cm fonatolt kenderzsinór, hogy szélesebb, vastagabb legyen
  • nyaklánchoz: ékszerkapocs, 3 db szerelőkarika, arany színű fém lánc

A fonatolt kenderzsinórt háromba hajtottam. A sárga volga fonalakat pedig 6 egyenlő részre hajtogattam. Majd az összefogott végeket körbetekertem, megcsomóztam megmaradt hímzőfonallal, hogy ne csússzon el és tudjam beletenni a szalagvégbe. (Éppen zöld fonal jött szembe velem a polcon, annak látjátok a szalagvégből kilógó végeit.)
Ez az alap, amire a csomók kerülnek. Elég széles lett, hogy mutasson is a csomózás rajta. Ezután az alap összekötött végeit beleillesztettem a szalagvégbe és fogóval ráerősítettem.

Makramé csomózás, lapos csomókkal:

 

Először is a viaszos szálam egyik végét megcsomóztam, hogy megjelöljem, mert ezzel kell majd mindig kezdeni a csomózást. Az alap mögé tettem a narancssárga szálat, kb. a közepére és elkezdtem csomózni. A képen látszik, hogy a csomóval megjelölt szállal kezdtem, áttettem a másik oldalra úgy, hogy a megjelölt szál alulra kerüljön.

 

Ezután a nem jelölt szálat alulról vezettem a másik oldalra úgy, hogy a másik oldalon lévő jelölt szál fölé kerüljön, vagyis a hurok fölé.

 

Meghúztam a szálak két végét.

 

És itt az első csomó. Ezen a képen már látszik is a következő csomó hurkolása. A megjelölt szállal kezdtem megint. Áttettem balról jobbra a nem jelölt szál alá, majd a nem jelölt szálat alulról jobbról balra és a megjelölt szál fölé.

 

 

Meghúztam és az első csomóhoz igazítottam.

 

 

 

13 db csomót készítettem, kb. a feléig.

 

Rátekertem 2x a sárga fonalat a fonatolt kenderzsinórral, mivel most megfordul a minta és a “kanyarban” nem fogok (nem tudok) csomózni. 🙂

Meghajlítottam a zsinórt és a rajta lévő fonalat kicsit lejjebb engedtem a narancssárga viaszolt szálakat és újra elkezdtem a lapos csomók kötését.

Mindent a helyére igazítottam az első csomó után.

Ismét 13 db csomó lett.

 

Ez pedig a hátulja. Csak megcsomóztam a viaszolt szál végét és egyforma méretűre vágtam a fonalakat, amik a szalagvégbe mennek bele. Megint rátekertem zöld fonalat az egészre, hogy könnyebb legyen az összes szálat belefogni a szalagvégbe.

Ilyen lett a kész medál.

A nyaklánc rész pedig nagyon egyszerűen készült. Fogóval kettévettem a láncot, rászereltem a delfin kapcsot és a karikát az egyik lánc és két karikát a másik lánc két végére. A két lánc szerelőkarikás részeit pedig hozzáerősítettem a medálhoz, a két szalagvéghez.

Ha valami nem világos a leírásban, írjátok meg!

Kíváncsi vagyok nektek tetszik-e!
Én szeretem hordani. 🙂