Csináld magad: makramé alapcsomó azaz lapos csomó

Biztos többen közületek tudnak makramézni vagy néhány makramé csomót kötni. De lehet, hogy magát a lapos csomót ismeritek, ha nem is pont ezen a néven, de meg tudjátok kötni. Ez az egyik alapcsomója a makramé készítésnek és a Shamballa karkötők is ezzel a csomóval készülnek.

Készítettem egy képes útmutatót a lapos csomó készítéséhez.
Megmutatom a teljes képet, ami az összes lépést tartalmazza, aztán pedig külön-külön is a képeket, mert lehet, hogy úgy jobban látszik, ha kattintással felnagyítjátok. Közben fotóztam egy-egy képet is, ami csak a kötés felnagyítása, lényegében azt mutatja, hogy melyik szál hova kerüljön: a főszál vagy a másik szál alá vagy fölé.

Kiinduló helyzet.

Első lépés. Feketével kezdünk felülről keresztezzük a fehéret és a fonott kenderzsinórt. A fehér szálat pedig alulról vezetjük.

 

Közelről is.

 

Első hurok. A fekete a fehér alatt folytatja útját, a fehér pedig a fekete felett.

Közelről.

Meghúztam. Kész a lapos csomó egyik fele.

Ismét feketével kezdünk. Felülről.

A fehér alulról indul.

A fekete ismét a fehér alá kerül, míg a fehér ismét a fekete alá. Végül is ugyanazok a lépések, mint a csomó első felénél, csak másik irányba állnak a szálak.

 

Közelről.

 

Kész a lapos csomó második fele is.

 

Így néz ki közelről.

 

Remélem, sikerült egyértelműen fotóznom és átláthatóvá tennem a lépéseket. Ha mégis van kérdésetek, írjatok bátran emailt vagy kommentet!